WARC-trap 2011

Oud artikel uit TB 1993, door Gerrit PA0GJV

Tekst naar de ontwikkelingen iets aangepast.

Na  aanschaf van een nieuwe tranceiver (1993) had ik opeens de beschikking over de WARC-banden. Omdat mijn oude TRX (een FT200) hierin niet voorzag, had ik uiteraard ook geen antenne(s)  voor deze golflengten. De aanwezige 3- elements beam en W3DZZ passen niet lekker aan op deze frequenties. Om iets te kunnen doen moest  hiervoor  dus een antenne worden gemaakt. Om het eerst  maar simpel te houden  heb ik een dipool gemaakt met traps.

Het gebruikte draad is het bekende 2,5 kwadraat  VD installatie draad maar fieldwire is een alternatief. De lengten staan gegeven in fig. 1

Het voedingspunt bestaat bij mij uit een stuk perspex met hierop een SO239 chassisdeel, waarop een PL259 coaxiale plug past. Het VD draad heb ik aan beide zijden door een paar 3 mm gaatjes gehaald. Hiermee zit dit gelijk vast. De pluggen heb ik met vulkaniserende tape afgedicht. Daarna alles licht ingespoten met tectyl.

 

Afregelen

Afregelen op minimale SWR gaat eenvoudig. Begin met het geïsoleerd ophangen van de

24 MHz sectie. Bij mij was de SWR het laagst bij een lengte van ongeveer 2.51 meter per dipool segment.theoretisch is een kwart lambda 3.00 meter bij 24.94 MHz.

Als laagste SWR gevonden is moet de 24,94 MHz trap aangesloten worden met daarachter weer een stukje draad. Hierna gewoon de procedure herhalen.

De voedende coax is bij mij RG58/U en er wordt geen balun o.i.d. toegepast. Uiteraard is het beter wel te doen i.v.m. stralende kabels etc.

 

De  Traps.

De traps heb ik gemaakt van RG58/U coax. Dit heeft als voordeel dat je deze eenvoudig waterdicht kan maken. Alleen  de coax uiteinden  zijn met vasiline afgedicht.

Ook heb je niets te maken met condensatoren, want een opgerold stuk coax en daarna slim aangesloten voorziet  in beide componenten. De capaciteit van RG58/U is ongeveer 100 pF per meter. In Electron van januari 1995 staat op bladzijde 5 een andere constructiemethode beschreven. Tevens is hier duidelijk aangegeven hoe e.e.a geschakeld moet worden.

Ik heb het als volgt gedaan:

Als drager gebruik ik 40mm PVC afvoerpijp. Andere diameter bv 50mm kan natuurlijk ook.

De 24,94 MHz-trap bestaat uit 3,5 windingen  RG58/U coax op 40mm buis

De 18,11 MHz-trap bestaat uit 4,5 windingen  RG58/U coax op 40mm buis

Door op de goede plaatsen een tweetal gaatjes te boren, ter dikte van de coax, kunnen de uiteinden van de coax-trap naar binnen gestoken worden. De trap is hiermee al redelijk gefixeerd.  2cm verderop weer gaatjes boren om de 4mm boutjes te plaatsen.

Aan het soldeerlipje komt een uiteinde van de coax. Onder eentweede moertje komt uiteindelijk de eigenlijke antennedraad. Een doorverbinding maken, zoals in figuur 2 staat aangegeven. Let wel op de ingang en uitgang.

De ingang komt aan de voedende kant van de antenne. Hierover wordt in dit artikel niets genoemd. Zie hiervoor eventueel de aangegeven artikelen in deze Electron

Traps Afregelen

Afregelen heb ik gedaan met een signaal generator bv MFJ259 oid en een scoop. Met de MFJ259 en het dipspoeltje wordt de spoel aangestuurd door losjes te koppelen. Spoel van de MFJ259 naast de trap legge. Aan  het meetsnoer van de scoop heb ik een oppikspoeltje zitten met een winding of 10. Dit spoeltje kan vrij los gekoppeld worden met de trap, tegenover de MFJ259 spoel. Op de scoop zie je de sinus van het signaal en bij een dip wordt deze fors groter. Even beetje schuiven met de spoelen en de scoop goed gevoelig zetten. De resonantiefrequentie is zeer nauwkeurig te bepalen op maximale amplitude op de scoop en de frequentie af te lezen op de MFJ259. Het op de goede frequentie brengen gebeurt door de coax steeds iets in te korten. Fijntunen kan door de windingen iets t.o.v.elkaar te verschuiven. Daarna alles flink instrijken met de bekende PVC-lijm. Je weet wel, dat spul wat die rioolboeren gebruiken. Coax afdichten met vasiline en aansluitingen ook licht invetten met vaseline. Na enige jaren even opnieuw doen. Bij mij hangt en werkt het nu ongeveer 20 jaar.

Ik stop in deze antenne ongeveer 200 Watt HF. Tijdens velddagen is er in het verleden ook meer dan 1kW in gestopt en de traps bleven heel.

 

P.S :  Mijn W3DZZ heb ik verlengd door er traps voor 3,6 MHz aan toe te voegen, zodat ik ook op 160 meter kan uitkomen, volgens hetzelfde principe.

 

Een aardig programma om een coax te berekenen vind je op:

http://www.cqham.ru/coaxtrap.htm

 

’73 Gerrit

PA0GJV

 Schermafdruk 2016-01-20 14.18.25

Foto van 2 traps voor 5400kHz (60m) op 50mm buis, als voorbeeld.