ZM Award 2024

Op woensdag avond 18 december 2024 stond de afdelingsavond in het teken van zelfbouw. 7 mede amateurs presenteerden hun zelfbouw projecten varierend van een super mini Commodore pc van Marco , PE1BR (ligt op de verwarming op te laden op de foto) tot een indrukwekkende Tesla spoel van Jan PA0JGF

Met meer dan 30 bezoekers was het best wel druk in het Hamnus en het bleef dan ook lang gezellig, ondanks de vele bekenden die er niet waren maar met de griep thuis waren bleven.

Winnaar van de ZM Award 2024werd Lex, PH2LB met zijn ontvanger modules als ik het goed heb. Hij ontving de nieuwe wisseltrofee van Pieter Tjerk PA3FWM, die ‘m vorig jaar voor de 3e keer had gewonnen en de fysieke beker mocht houden.


De winnende inzending 2024

Lex had 2 zelfbouw QRP Z-Match tuners mee genomen en een QRP SWR/Power meter, die beide zijn gebouwd volgens de Manhattan constructie methode. 

Ook had Lex zijn Telecraft K2 meegenomen die ooit bij aanschaf behoorlijk ontregeld was en was voorzien ongedocumenteerde modificaties. Na opnieuw afregelen, enkele zinloze mods verwijderd en een paar mods toegevoegd, heeft hij enkele uitbreidingen gemaakt zoals de USB interface, 3D geprinte speaker tube, de IF adapter en de digimodule (getest maar nog niet ingebouwd). En tevens enkele niet meer leverbare modules zoals 160m/RX antenne en de K60XV (60m en transverter optie) zelf bij elkaar verzameld en waar nodig zelf printen voor gemaakt. 

 

Links

https://www.ph2lb.nl/blog/index.php?page=qrp-power-meter

https://www.ph2lb.nl/blog/index.php?page=qrp-power-meter

ZM-2 – BNC Connectors – Kit

https://ve5kc.amateur-radio.ca/4Sale/zm-2/zm-2%20manual.pdf

 

Manhattan Bouw methode
In de onderstaande foto ziet u een mooi voorbeeldje van deze methode. Als een aansluiting van een onderdeel aan de massa hangt soldeert u deze aansluiting uiteraard rechtstreeks op het groundplane. In dit voorbeeld werden geen ’tracks’ gebruikt, maar stevige koperen draadjes om de ‘pads‘ met elkaar te verbinden.

Prototyping-06 (© W6PNG)
Een voorbeeld van een schakeling gemaakt met de Manhattan style methode. (© W6PNG)

Voordeel van de Manhattan style methode
Deze methode wordt vaak gebruikt voor het prototypen van hoogfrequent schakelingen, waarbij maximaal voordeel wordt gehaald uit de aanwezigheid van een groundplane.